Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Environmentální hříchy EU

Od letošního roku máme povinnost přimíchávat 4,5% „biosložek“ do nafty a o procento méně do benzínu. Toto zákonné navýšení povinnosti přijala ČR, protože to nařizuje Evropská unie.

Přidávání biosložek do nafty

Pokud v supermarketu vidíme produkty s označením „bio“, pak očekáváme nejen, že jsou vyráběny způsobem méně škodlivým pro životní prostředí, ale především méně negativně ovlivňují náš organismus při jejich spotřebování. U bionafty je ovšem předpona „bio-“ poněkud zavádějící, protože při spalování bionafty vznikají výfukové plyny stejně jako u nafty z ropy. Ve prospěch bionafty hraje jen fakt, že při úniku do přírody je snáze odbouratelná. Jedním z dalších argumentů pro bionaftu je údajné šetření vyčerpávajících se zdrojů ropy a zmenšení závislosti na východních státech. Tento argument ovšem vůbec není možné použít pro obhajování direktivních nařízení o přimíchávání, protože pokud se budou zdroje ropy dále vyčerpávat (nebo se sníží přísun vlivem nestability oblasti) a poroste tak cena pohonných hmot, lidé sami dříve či později sáhnou po substitutu a jen trh ukáže, zda nejlepším substitutem nafty bude její bioverze.

Úředníci v EU, kteří přimíchávání biosložek do PHM vymysleli, už ovšem nepomysleli na další možné důsledky této politiky. Nejen že biosložky přímo zdražují cenu nafty skoro o 1 Kč na litr, další peníze jsou vynakládány ze státního rozpočtu prostřednictvím státního zemědělského intervenčního fondu přímo zemědělcům. U nás před posledním navýšením podílu bisložek činily dotace okolo 40 milionů ročně. Z čehož ovšem nelze vinit jen EU, protože za dotacemi zemědělcům jsou spíše snahy zmenšit dovoz bionafty do ČR a zaplavit řepkou naše vlastní pole. Vyšší cena pohonných hmot se poté promítá do cen veškerého zboží včetně potravin. Ale je tu i mnoho dalších negativních důsledků. Pokud v Evropské unii zemědělci přestanou pěstovat potraviny, aby mohli přejít na řepku, bude potravin méně a jejich ceny přirozeně vzrostou. To znamená zvýšení ceny jídla. Dále to znamená, že se zvýší objem potravin dovážených do EU z chudších států světa. Každý transport znamená poškozování životního prostředí, takže ve svém důsledku má opačný vliv, než byl původně zamýšlený. Pokud vlivem přimíchávání biosložek vzroste celosvětově cena potravin, pak na to nejvíce doplatí chudé regiony světa a zvýší se úmrtnost vlivem hladomoru, jak jsme toho byli svědky při potravinové krizi před dvěma lety.

Já tedy vidím především negativní důsledky – jak na ceny, tak na životní prostředí.

Zákaz klasických žárovek

Počínaje letošním zářím Evropská unie zakazuje klasické „Edisonovy“ žárovky. Nejprve veškeré mléčné a 100-Wattové, později i slabší varianty. Vede jí k tomu opět ochrana životního prostředí vlivem úspor na energii.

Jedním z kritérií, kterým se lidé řídí, když si pořizují osvětlení, jsou i budoucí náklady na provoz žárovek. Pokud se tedy po racionální úvaze rozhodnou pro koupi klasické žárovky, pravděpodobně pro to musí mít nějaký důvod a bezpochyby tyto důvody Evropská unie při jejich zakazování opomíjí. Všeobecně známým pozitivem úsporných žárovek jsou nižší provozní náklady, přibližně 4x oproti klasickým žárovkám. Dalším pozitivem je jejich delší životnost. Ovšem životnost úsporných zářivek má své podmínky a tím se dostáváme k jádru problému.

Pokud je úsporná žárovka často rozsvěcena a zhasínána, velmi rychle se snižuje její životnost a to dokonce tak, že může být nižší, než u klasických žárovek. Za takové situace je nutné měnit úsporné žárovky častěji, což pocítíme nejen na pořizovacích nákladech, které jsou u úsporných žárovek výrazně vyšší, ale také při ochraně životního prostředí, protože výroba úsporné žárovky má na životní prostředí nesrovnatelně horší vliv. Také její likvidace vzhledem k přítomnosti rtuti není jednoduchá. Zatímco klasickou žárovku je možné bez obav vyhodit do smíšeného odpadu, úsporná musí být odborně zlikvidována. Loňský průzkum přitom ukázal, že téměř polovina lidí vyhazuje nebezpečné zářivky do směsného odpadu. Pokud vezmeme v potaz fakt, že nyní používají úsporné žárovky především lidé s ohleduplnějším chováním vůči životnímu prostředí, pak se situace po přijetí zákazu klasických žárovek ještě zhorší. Mnohé lidi však k používání klasických žárovek vedou i další důvody, jako například příjemnější barva světla nebo úspora na pořizovacích nákladech pro místa, kde není osvětlení často využíváno.

Trh dosud ukazuje, že „úsporné“ žárovky nejsou ideálním nástupcem klasických z mnoha důvodů, přesto nám je upírána možnost svobodné volby. Tam, kde se úsporné žárovky opravdu vyplatí, jsou již užívány. Nástupci se možná v budoucnu stanou LED diodové žárovky, poté co klesne jejich pořizovací cena a technologický pokrok zlepší jejich svítivost. Zda Evropská unie nechá tuto otázku zodpovědět trh, však není jasné.

Autor: Radim Smetka | pondělí 19.10.2009 13:41 | karma článku: 25,89 | přečteno: 2710x
  • Další články autora

Radim Smetka

Euro, nebo koruna? Festival dojmologie

Už před časem jsem si všiml, že diskuse ohledně přijetí eura přechází z alespoň částečně odborné roviny do roviny ryze pocitové. Dokonce v poslední době přibylo euro v balíčku nezbytných postojů pro výběr toho správného týmu.

7.1.2024 v 13:41 | Karma: 36,48 | Přečteno: 3973x | Ekonomika

Radim Smetka

Spojené státy evropské – velmi nepřesná paralela

Kdykoliv se člověk rozhodne vstoupit do debaty o Evropské unii s obhajobou teze, že by evropským státům bylo lépe, kdyby Evropskou unii opustily a v nejlepším případě celý tento projekt rozpustily, střetne se dříve či později s argumentací Spojenými státy. V lepším případě s argumentací, že musí v Evropě vzniknout konkurence Spojeným státům americkým. V horším případě s argumentací, že když jsou Spojené státy americké prosperující zemí, budou automaticky prosperující zemí i Spojené státy evropské.

18.5.2014 v 11:55 | Karma: 22,38 | Přečteno: 642x | Politika

Radim Smetka

Příliš transparentní svět (Zveřejňují se platy a já nejásám)

V pátek 8. února 2013 zveřejnila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová plat svůj a také platy svých kolegů. Ve čtvrtek 14. února ji stejným krokem následoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ve stejné době dospělo ministerstvo školství k závěru, že platy musí zveřejnit i rektoři veřejných vysokých škol. Tím to jistě nekončí; ostatně to ani Lenkou Bradáčovou nezačalo – jde o dlouhodobou tendenci. Veřejnost se zajímá a média se dotazují stále častěji, objevují dosud nevyzkoušené možnosti a meze zákona o svobodném přístupu k informacím. Téměř všichni se z prvních úspěchů nové transparence veřejné správy radují. Já ne.

17.2.2013 v 12:17 | Karma: 29,67 | Přečteno: 3308x | Diskuse| Politika

Radim Smetka

Vládu přeprala Lafferova křivka. Opět.

Zpravodajský server iDNES.cz v pondělí 2. července přinesl zprávu, že za 1. pololetí roku 2012 stát vybral na DPH méně, než v prvním pololetí roku 2011. A to přesto, že je DPH o 4 procentní body vyšší, než v roce 2011. Od zvýšení DPH si ministerstvo financí v rozpočtu slibovalo neuvěřitelný nárůst výnosu z DPH o 15,5 %, namísto toho se však dočkalo propadu. Ministerstvo si to vysvětluje útlumem české ekonomiky. Výsledkem tedy je, že stát musel zvýšit objem přerozdělovaných prostředků, aby měly jednotlivé rozpočtové kapitoly dost prostředků na pokrytí vyšší daně, ale přitom příjmy státu nevzrostly.

3.7.2012 v 12:20 | Karma: 43,21 | Přečteno: 7480x | Diskuse| Ekonomika

Radim Smetka

Skutečná hanebnost Evropských dotací

Pryč jsou časy, kdy jsem musel obhajovat svou euroskepsi proti argumentaci, že Evropská unie je „ten západ“; že je to velký hodný bráška, který nám chce pomoct; že je to svobodný a volný trh – tedy ráj pro liberála, jako jsem já; že je to ten Fukuyamův Konec dějin, na který jsme po staletích válek a nesvobody čekali. Stačily dva roky, aby se změnila společenská nálada tak, že už se je téměř nikdo neodváží vyslovit. Jeden argument tu zůstal. Dal by se možná trochu zjednodušit do formulace: „můžem‘ podojit Brusel!“. Spíše ho budete znát jako: „Kde bychom byli, nebýt všech těch dotací. Za co bychom si to asi tak bez Bruselu pořídili? Vždyť EU platí všechno, copak všude ty vlaječky nevidíš?“.

16.10.2011 v 18:06 | Karma: 39,58 | Přečteno: 2910x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4694x
Marketing a finance, v minulosti taky politika, ekonomie a programování.

Seznam rubrik