Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo jsou ti Svobodní?

Velice často se mi stává, že první reakce lidí, poté co zjistí, že jsem politicky aktivní a za kterou stranu, zní „jo, vy jste ti proti unii.“ Docela mě to mrzí. Především proto, že taková zkratka naprosto degraduje naše ideje, náš program a také naše chápání logiky lidského jednání, které aby člověk u jiných stran pohledal. Ano, jsme pro vystoupení ČR z EU. Ne kvůli tomu, že bychom byli stranou lidí, kteří prostě nemají rádi EU a tak se dali dohromady. To, že jsme pro vystoupení z EU, je důsledkem našich idejí, nikoliv podstatou!

Jsme totiž proti socialismu. Nebo abych nebyl zlý na slovo „socialis“ (společenský), tak jsme proti „státysmu“. Jsme proti tomu, aby stát reguloval každý detail lidského života. Jsme proti tomu, aby rozhodoval o 50% toho, co lidé svým úsilím vytvoří (a dočasně přemění na peníze). Nejsme proti vysoké míře státního přerozdělování jen tak z plezíru. Dokonce naší motivací není jen to, že si rádi řídíme svůj život. Ale jsme proti tomu především proto, že máme oporu v ekonomii, či chcete-li v prosté logice a domýšlení věcí do důsledku. Ekonomie dokazuje, že lidé jednají efektivněji, když si řídí svoje životy sami. A to všechno platí jak na národní úrovni, tak na té Evropské, resp. celosvětové. Proč tedy chceme z EU vystoupit? Protože je obrovským zdrojem toho socialismu, fetišismu směrnic a nařízení. Na rozdíl od ostatních nechceme evropský socialismus realizovat a nadávat na jeho důsledky. My se od něj chceme prostě odpojit a konkurovat mu lepším systémem.

Proč je EU tím jediným, co o nás lidé vědí? Mají na tom značný podíl média. Aby byla zpráva v novinách zajímavá, je potřeba konflikt názorů a unikátnost těch názorů. Máme sice promyšlenou důchodovou reformu, ale koho to zajímá? To tvrdí všichni. Máme promyšlenou zdravotní reformu, no a co? To tvrdí všichni. Chceme nižší daně a víme, jak zastavit zadlužování. Nižší daně chce každý a máme tu přece „vládu rozpočtové odpovědnosti“. Jak říká můj kolega Petr Mach: „Cokoliv říkáme, budou říkat ostatní hlasitěji (rozuměj za více peněz).“ Co nás odlišuje, čím jsme pro novináře unikátní? Postojem vůči unii. Ještě před rokem existovala naděje, že se někde objeví naše argumenty, že eurozóna není optimální měnovou oblastí a že přijetí eura by zničilo výhody dovozců a vývozců v ČR z plovoucího měnového kurzu. Dnes jsou proti euru všichni a nikdy je přece ani náznakem nenapadlo u nás tu nefunkční měnu zavádět.

Ta nálepka má určitou výhodu v tom, že si lidé poměrně rychle spojí, o koho jde. Další výhody lze nalézt jen těžko. Nálepka „ti proti EU“ nás degraduje. Degraduje práci, kterou stál náš program, kterou stojí odhalování chyb státních zásahů a vymýšlení nápravy. Připravuje nás o značné množství voličů. Těch, kteří už přišli na to, že Vláda rozpočtové odpovědnost™ proti socialismu nebojuje, ale buduje ho. Všimli jste si také, jak málo ČSSD kritizuje vládu? Ono je to totiž zleva čím dál těžší. Ta nálepka nás stojí i mnoho mladých voličů, kteří mají rádi svobodu a globalizaci, ale tak nějak mylně se domnívají, že my nikoliv. Tatáž nálepka nám také naopak občas přivede na setkání zajímavé jedince. Jedince, kteří pořád nechápou, co máme proti skvělému systému státního přerozdělování. Vždyť my máme být přece ta strana, co nemá ráda Němce (/Francouze/Brity/kohokoliv jiného v EU).

Občas ovšem narazím i na komentáře a diskusní příspěvky, které říkají, že Svobodní jsou ti šílenci (někdy i anarchisti), kteří „by chtěli nechat o sobě rozhodovat lidi“ (hrozná představa). Takové příspěvky píší lidé, kteří se netají svým přesvědčením, že oni svůj život řídit dokážou, ale všichni kolem nich jsou hloupí, nedokážou to a musí to za ně dělat stát, jinak nastane apokalypsa. Popravdě mě takový příspěvek vždycky potěší. Ač jejich autor nepochopil téměř nic o lidském jednání a fungování stát, místo argumentů používá milionkrát mediálně ohraná klišé, žije v představě, že kdybychom měli stát o velikosti, jakou jsme měli v roce 1998, tak bychom se nemohli bezpečně ani najíst a vymočit, naprosto správně pochopil, kdo jsou Svobodní. Svobodní jsou ti, kdo bojují proti socialismu.

Autor: Radim Smetka | úterý 21.12.2010 21:18 | karma článku: 35,19 | přečteno: 3282x
  • Další články autora

Radim Smetka

Euro, nebo koruna? Festival dojmologie

Už před časem jsem si všiml, že diskuse ohledně přijetí eura přechází z alespoň částečně odborné roviny do roviny ryze pocitové. Dokonce v poslední době přibylo euro v balíčku nezbytných postojů pro výběr toho správného týmu.

7.1.2024 v 13:41 | Karma: 36,48 | Přečteno: 3973x | Ekonomika

Radim Smetka

Spojené státy evropské – velmi nepřesná paralela

Kdykoliv se člověk rozhodne vstoupit do debaty o Evropské unii s obhajobou teze, že by evropským státům bylo lépe, kdyby Evropskou unii opustily a v nejlepším případě celý tento projekt rozpustily, střetne se dříve či později s argumentací Spojenými státy. V lepším případě s argumentací, že musí v Evropě vzniknout konkurence Spojeným státům americkým. V horším případě s argumentací, že když jsou Spojené státy americké prosperující zemí, budou automaticky prosperující zemí i Spojené státy evropské.

18.5.2014 v 11:55 | Karma: 22,38 | Přečteno: 642x | Politika

Radim Smetka

Příliš transparentní svět (Zveřejňují se platy a já nejásám)

V pátek 8. února 2013 zveřejnila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová plat svůj a také platy svých kolegů. Ve čtvrtek 14. února ji stejným krokem následoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ve stejné době dospělo ministerstvo školství k závěru, že platy musí zveřejnit i rektoři veřejných vysokých škol. Tím to jistě nekončí; ostatně to ani Lenkou Bradáčovou nezačalo – jde o dlouhodobou tendenci. Veřejnost se zajímá a média se dotazují stále častěji, objevují dosud nevyzkoušené možnosti a meze zákona o svobodném přístupu k informacím. Téměř všichni se z prvních úspěchů nové transparence veřejné správy radují. Já ne.

17.2.2013 v 12:17 | Karma: 29,67 | Přečteno: 3308x | Diskuse| Politika

Radim Smetka

Vládu přeprala Lafferova křivka. Opět.

Zpravodajský server iDNES.cz v pondělí 2. července přinesl zprávu, že za 1. pololetí roku 2012 stát vybral na DPH méně, než v prvním pololetí roku 2011. A to přesto, že je DPH o 4 procentní body vyšší, než v roce 2011. Od zvýšení DPH si ministerstvo financí v rozpočtu slibovalo neuvěřitelný nárůst výnosu z DPH o 15,5 %, namísto toho se však dočkalo propadu. Ministerstvo si to vysvětluje útlumem české ekonomiky. Výsledkem tedy je, že stát musel zvýšit objem přerozdělovaných prostředků, aby měly jednotlivé rozpočtové kapitoly dost prostředků na pokrytí vyšší daně, ale přitom příjmy státu nevzrostly.

3.7.2012 v 12:20 | Karma: 43,21 | Přečteno: 7480x | Diskuse| Ekonomika

Radim Smetka

Skutečná hanebnost Evropských dotací

Pryč jsou časy, kdy jsem musel obhajovat svou euroskepsi proti argumentaci, že Evropská unie je „ten západ“; že je to velký hodný bráška, který nám chce pomoct; že je to svobodný a volný trh – tedy ráj pro liberála, jako jsem já; že je to ten Fukuyamův Konec dějin, na který jsme po staletích válek a nesvobody čekali. Stačily dva roky, aby se změnila společenská nálada tak, že už se je téměř nikdo neodváží vyslovit. Jeden argument tu zůstal. Dal by se možná trochu zjednodušit do formulace: „můžem‘ podojit Brusel!“. Spíše ho budete znát jako: „Kde bychom byli, nebýt všech těch dotací. Za co bychom si to asi tak bez Bruselu pořídili? Vždyť EU platí všechno, copak všude ty vlaječky nevidíš?“.

16.10.2011 v 18:06 | Karma: 39,58 | Přečteno: 2910x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4694x
Marketing a finance, v minulosti taky politika, ekonomie a programování.

Seznam rubrik