Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babyboxy pohledem ekonomické analýzy

Velkým tématem posledních dnů se staly bezpečné schránky na nechtěné děti - takzvané babyboxy. Důvodem mimořádného zájmu médií byla skutečnost, že během krátké doby OSN zkritizovala Českou republiku za jejich využívání, v Trutnově byl otevřen další babybox a v neposlední řadě také mimořádný zájem maminek. Média tak nabídla chválu i kritiku mnohých odborníků, pojďme se teď na babyboxy podívat pohledem ekonomie.

Pediatr a kritik vyhřívaných schránek František Schneiberg v pátečních Událostech1 varoval před babyboxy přirovnáním k obchodním domům s tím, že jejich rostoucí počet bude znamenat i rostoucí počet odložených miminek. Tento argument nelze jen tak přejít. Dostupnější babyboxy bezpochyby vyvolají větší zájem maminek v nouzi a jistě i těch maminek, které by své dítě u popelnic nikdy nenechaly. Pokud babyboxy neslouží jen jako bezpečná alternativa odložení do popelnice, jsou skutečně tak prospěšné? Pojďme se podívat na jinou zkušenost do New Yorku.

New York zažil v devadesátých letech poměrně strmý pokles kriminality, který nebylo dlouho možno věrohodně vysvětlit. Ekonom Steven Levitt ve své knize Freakonomics2 jedno poněkud překvapivé, avšak věrohodné vysvětlení představuje. Generaci před tím, než došlo k tomuto poklesu, legalizoval stát New York interrupce. Potraty začaly využívat především ženy, které si nemohly potomka dovolit, zajistit mu řádnou výchovu a zaopatření, ale také život jinde než v částech města s vysokou kriminalitou. Nenarodila se tak část nové generace kriminálníků – dětí, které by vyrůstaly v kriminalitou prolezlých čtvrtích bez výchovy.

Vraťme se zpátky do současnosti v České republice. Kdo odkládá děti do babyboxů? Kromě matek, které odloží dítě k popelnicím, kde děti čeká krátký a smutný osud, jsou to také další maminky. Jsou to také maminky, které žijí v kriminálním prostředí nebo nemají žádnou střechu nad hlavou. Jsou to maminky, které nemají na výchovu dítěte, ať už duševně nebo finančně. A v neposlední řadě maminky, jejichž dítě by za pár let stejně skončilo v dětském domově. Jsou to tedy často maminky, které by tak či onak nedokázaly svým dětem zajistit řádnou výchovu a bezproblémové dětství.

Bylo by krásné, kdyby každý, kdo zplodí potomka, měl možnost zajistit mu bezproblémové dětství, dobrou školu a výchovu v kvalitním prostředí. Realita taková není a babyboxy umožňují těmto dětem získat nové rodiče a tím i dobrou výchovu a stabilní zázemí. Možná se za pár let dočkáme toho, že do dětských domovů poputuje méně dětí, protože děti „špatných“ maminek už budou v jiných rodinách, do nichž se dostaly díky babyboxům. To, co by se mělo stát dalším úkolem pro obhájce babyboxů, je, aby dokázali odfiltrovat tu poslední skupinu maminek - ty, kterým přechodně brání v péči o dítě nešťastná shoda okolností. Možná se o generaci později dočkáme analýzy nějakého českého Levitta, který se bude podivovat, pročpak nám klesá kriminalita.

citace:

1SCHNEIBERG, F. v pořadu Události. ČT24, dne 8. července 2011.

2LEVITT, Steven D.; DUBNER, Stephen J. Špekonomie : aneb Freakonomics. 1. vyd. Praha : Alfa Publishing, 2006. s. 89-110, 160 s. ISBN 80-86851-53-2.

Autor: Radim Smetka | sobota 9.7.2011 12:02 | karma článku: 44,89 | přečteno: 10436x
  • Další články autora

Radim Smetka

Euro, nebo koruna? Festival dojmologie

Už před časem jsem si všiml, že diskuse ohledně přijetí eura přechází z alespoň částečně odborné roviny do roviny ryze pocitové. Dokonce v poslední době přibylo euro v balíčku nezbytných postojů pro výběr toho správného týmu.

7.1.2024 v 13:41 | Karma: 36,48 | Přečteno: 3973x | Ekonomika

Radim Smetka

Spojené státy evropské – velmi nepřesná paralela

Kdykoliv se člověk rozhodne vstoupit do debaty o Evropské unii s obhajobou teze, že by evropským státům bylo lépe, kdyby Evropskou unii opustily a v nejlepším případě celý tento projekt rozpustily, střetne se dříve či později s argumentací Spojenými státy. V lepším případě s argumentací, že musí v Evropě vzniknout konkurence Spojeným státům americkým. V horším případě s argumentací, že když jsou Spojené státy americké prosperující zemí, budou automaticky prosperující zemí i Spojené státy evropské.

18.5.2014 v 11:55 | Karma: 22,38 | Přečteno: 642x | Politika

Radim Smetka

Příliš transparentní svět (Zveřejňují se platy a já nejásám)

V pátek 8. února 2013 zveřejnila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová plat svůj a také platy svých kolegů. Ve čtvrtek 14. února ji stejným krokem následoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ve stejné době dospělo ministerstvo školství k závěru, že platy musí zveřejnit i rektoři veřejných vysokých škol. Tím to jistě nekončí; ostatně to ani Lenkou Bradáčovou nezačalo – jde o dlouhodobou tendenci. Veřejnost se zajímá a média se dotazují stále častěji, objevují dosud nevyzkoušené možnosti a meze zákona o svobodném přístupu k informacím. Téměř všichni se z prvních úspěchů nové transparence veřejné správy radují. Já ne.

17.2.2013 v 12:17 | Karma: 29,67 | Přečteno: 3308x | Diskuse| Politika

Radim Smetka

Vládu přeprala Lafferova křivka. Opět.

Zpravodajský server iDNES.cz v pondělí 2. července přinesl zprávu, že za 1. pololetí roku 2012 stát vybral na DPH méně, než v prvním pololetí roku 2011. A to přesto, že je DPH o 4 procentní body vyšší, než v roce 2011. Od zvýšení DPH si ministerstvo financí v rozpočtu slibovalo neuvěřitelný nárůst výnosu z DPH o 15,5 %, namísto toho se však dočkalo propadu. Ministerstvo si to vysvětluje útlumem české ekonomiky. Výsledkem tedy je, že stát musel zvýšit objem přerozdělovaných prostředků, aby měly jednotlivé rozpočtové kapitoly dost prostředků na pokrytí vyšší daně, ale přitom příjmy státu nevzrostly.

3.7.2012 v 12:20 | Karma: 43,21 | Přečteno: 7480x | Diskuse| Ekonomika

Radim Smetka

Skutečná hanebnost Evropských dotací

Pryč jsou časy, kdy jsem musel obhajovat svou euroskepsi proti argumentaci, že Evropská unie je „ten západ“; že je to velký hodný bráška, který nám chce pomoct; že je to svobodný a volný trh – tedy ráj pro liberála, jako jsem já; že je to ten Fukuyamův Konec dějin, na který jsme po staletích válek a nesvobody čekali. Stačily dva roky, aby se změnila společenská nálada tak, že už se je téměř nikdo neodváží vyslovit. Jeden argument tu zůstal. Dal by se možná trochu zjednodušit do formulace: „můžem‘ podojit Brusel!“. Spíše ho budete znát jako: „Kde bychom byli, nebýt všech těch dotací. Za co bychom si to asi tak bez Bruselu pořídili? Vždyť EU platí všechno, copak všude ty vlaječky nevidíš?“.

16.10.2011 v 18:06 | Karma: 39,58 | Přečteno: 2910x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4694x
Marketing a finance, v minulosti taky politika, ekonomie a programování.

Seznam rubrik