Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jirkas13

23. 2. 2011 2:37
Četl jsem to pozorně, ale

když jsem došel k větě "Problematické je také to, že nelze duševní vlastnictví přesně vymezit", pochopil jsem, že je to celé nesmysl a spíše přání otcem myšlenky. Ale na druhou stranu jsem také pochopil, že autor ještě nic nevymyslel, takže proto.

0 0
možnosti

benway

19. 1. 2011 0:04
souhlas

Dobrá úvaha, je to samozřejmě složitější, protože SW, patenty, ochranné známky, autorská práva... to není úplně totéž. Ale základní myšlenka o neefektivitě a zpomalení vývoje je podle mě velmi správná.

0 0
možnosti

RumBum

19. 1. 2011 12:54
Re: souhlas

nerekl bych, ze spravna, spise zajimava. Vezmeme ale priklad: Pan Smatka napise nesmirne zajimavou knihu. Bude ji chtit vydat, a v tiskarne  krome 100tis vytisku pro distributora pana Smetky, vytisknou par tisic i pro sebe - kdyz uz to budou mit v sazecim stroji - proc ne, zadny autorsky zakon prece neni. A prodaji za polovicni cenu....

0 0
možnosti

Deleter

27. 11. 2010 22:35
---

Jakou motivaci má firma A pro vývoj technické novinky bez patentové ochrany - když ví, že jakmile uvede novinku na trh, objeví se kopie vyráběné firmami B a C, které nemusely do vývoje investovat a tudíž jej ani nemusejí promítnout do ceny?

--

Jakou motivaci investovat do vývoje má SW firma, pokud neexistuje ochrana produktu?

--

Jsem  zvědav na odpověď.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

1. 12. 2010 19:10
Re: ---

Trh si řešení najde, je jich celá řada. Současné úspěšné firmy vyvíjejí produkty a výrobu zadávají. Investují tím do značky. Když někdo nic nevyvíjí a jen kopíruje má slabší "značku". Pokud někdo vymýšlí něco, co lze snadno zkopírovat, je také pravděpodobné, že to vymyslí více firem najednou. Složitější věci vyžadují i technologickou kompetenci. Nezkopírovatelnost musí vyplývat z úrovně produktu, nikoliv z legislativy. V každém případě je z historie snadno doložitelné, že technologický vývoj je bez patentové ochrany rychlejší než s patentovou ochranou.

Zde je to naprosto jednoduché, úspěšných obchodních modelů je mnoho (a úspěšných firem, které je praktikují také). Online-hry zdarma, u kterých se platí za options, antivirové programy zdarma, ale platí se aktualizace, operační systém zdarma, ale tržby z jeho údržby. Dnes už stále více firem přechází na systém licencí zdarma a placení maintenence. Tak bude fungovat i MS 8.

0 0
možnosti

pilinazlenina

3. 11. 2010 17:21
dík za rozumný pohled na věc

0 0
možnosti

6x zablokovaný exorciska

28. 10. 2010 14:53
Útok na naší civilizaci?

V reakcich čtu jak tyto myšlenky utočí na naší civilizaci a její základ, pánové jste mimo, naše civilizace stojí  (stála) právě na tom, že se učíme od druhých a kopírujeme, vylepšujeme a zdokona lujeme to s čím přišli druzí.

Kde bychom byli, kdyby Gutemberg měl patent na knih tisk, kdyby nějaký x a jeho potomci měli patent na kolo?

Možná jste si nevšimli, ale naše část civilizace je již nyní na druhé koleji a řítí se do pekel, jednim z důvodů je právě naprosto zcestné pojetí duševního vlastnictví. Není náhodou, že právě japonci, činané , indové a podobné státy, které nepřijali a to z historických důvodů tento scestný model zažívají ekonomický a technologický boom, kdežto mi se tu vzájemmě žlujeme o to, kod vymyslel dvojklik nebo jinou naprosto banální kravinu.

0 0
možnosti

6x zablokovaný exorciska

28. 10. 2010 14:54
Re: Útok na naší civilizaci?

Z právního hlediska, například v USA dochází k naprosto flagrantnímu porušování základního práva a to rovnosti stran před zákonem. Firma x a y si nechaji patentovat tuny nesmyslu, pak uzavřou dohodu o vzájemné výměně patentů a dostanou se tak do světa bez patentů a tyto používají jen jako hradbu proti okolnimu světu, čímž brzdí rozvoj společnosti.

0 0
možnosti

MMister.com

28. 10. 2010 14:50
doplněk

Taktéž jsem si dovolil pár švestiček z vlastní zahrádky. :) http://martinpanek.blog.idnes.cz/c/161323/Dusevni-vlastnictvi.html

0 0
možnosti

akrosob

28. 10. 2010 13:01
Autore

Dík za pravdivý článekR^

0 0
možnosti

Tomas____

28. 10. 2010 10:56
Gulášovka v hlavě autora

Možná až autor získá elementární zkušenost s duševní prací a jejím oceněním bude mít smysl číst, co o tom napíše. Touhle je zoufalý pokus pubescenta, který neví, o čem píše, jen zaujímá rádoby kontroverzní "postoj".

0 0
možnosti

zdeseny obcan

28. 10. 2010 11:37
Re: Gulášovka v hlavě autora

Vite, on v clanku pise jednu velkou pravdu kterou prehlizite. Totiz ze se soucastny stav hrouti v situaci kdy je neuveritelne snadne neco zkopirovat a neuveritelne tezke zjistit jestli v komplexnim systemu byla pouzita neci myslenka.

Kdyz bylo jen par tiskaru bylo relativne snadne vymoci poplatky pro autora. Tam kde se delaly jednoduche system bylo snadne urcit jestli vyuzivaji nejakeho  vynalezu.

Realita se zmenila a je nutne se ji prizpusobit, ne ji zkouset snazit zatlacit zpet.

0 0
možnosti

molok

28. 10. 2010 9:01
Vaše teorie

snad s určitými nedostatky fungovat v jednom celku s určitou sílou měny, cenou práce a cenovou hladinou, těžko může fungovat ve světě, kde existuje např. Čína a Indie. Odstranění patentové ochrany by vedlo k okamžité produkci přesných kopií Mercedesů, Volv za třetinové ceny proti originálu. Předpokládám že ani značka nebo logo by nebyla chráněna, takže naprosto přesných ... krach západní společnosti by trval tak jeden rok ...

0 0
možnosti

Nedos

28. 10. 2010 9:23
Re: Vaše teorie

No ale není ten článek právě o tom? Už dneska jsou na světě kopie aut velkých značek a nikomu to nevadí. Jsou to kraksny a stejně si každej koupí podle svýho gusta.

0 0
možnosti

CortaCircuito

28. 10. 2010 7:44
Autor musel zaplatit za ofiice?

Problém blora je, že se pokouší polemizovat s něčím, o čem nic pořádně neví - má jen své představy, o tom jak to funguje. Volně směšuje ochranu myšlenek, autorskoprávní ochranu a kolektivní správu ... Navíc i ekonomické úvahy jsou děravé.

.

Pokud to vezmem striktně ekonomicky - tzn. sobecky (každý se chová tak, aby maximalizoval svůj zisk). Lidi tvoří duševní vlastnictví, jen pro svůj zisk. Stejně tak lidi platí za duševní vlastnictví jen proto, že musí - jinak by kradli (vyšší zisk). Donutit se je dá prakticky jen silou - mocí / zákonem. Například u sw - žádná ochrana nikdy nepřežila měsíc od vydání (ani hw).

.

V hypermarketu 99% lidí nekrade ne proto, že to nejde, ale proto že se to nesmí (zákon + výchova)...přemýšlej o tom.

0 0
možnosti

kotrmelq2x

28. 10. 2010 8:59
Re: Autor musel zaplatit za ofiice?

Z článku je patrné, že autor má o tématu něco načteno a předložil nám některé ze známých tezí. To, že jste to nepoznal (viz "nic není - má jen své představy") vás nepochybně usvědčuje z diletanství. Trapný je i váš pokus o ekonomický výklad - čiší z něj čiré amatérství (vy jste o ekonomii v životě nezavadil a obviňujete z neznalosti člověka, který ekomomii zjevně studuje).

Přemýšlel jsem, proč 99%(vaše číslo) lidí občas porušuje zákony (dopravní přestupky, pirátské kopie, daňové úniky...). Asi taky zákon a výchova, ne?

Mě nevadí, když si hrajete na sociologa, ekonoma a filosofa, tím škodíte jen sám sobě, ale chtěl jsem se zastat autora článku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4694x
Marketing a finance, v minulosti taky politika, ekonomie a programování.

Seznam rubrik