Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RD

Zdena Kočí, Jaroslav Vejtasa a Josef Vomáčka zřejmě vůbec nečetli článek, nebo prostě nerozumí. Ten článek je dobrý a rozumný. Skutečně není potřeba vědět kolik bere každý vrátný a uklízeč ( připomíná mi to "jistě,pane ministře" , kdy ho úředníci zahrnuli zbytečnými informacemi, aby neviděl ty důležité).Tak pro ty tři výtah z článku  : 

Dokážu si představit, že kromě politiků bude veřejně známý i plat některých státních zaměstnanců, zejména těch, kteří se pohybují na pomezí politiky a úředničiny, tedy ti, kteří nemají politický mandát, ale politikům pomáhají realizovat jejich politický program.

To je, myslím, naprosto rozumný pohled na věc.

0 0
možnosti
Foto

P59a32v90e48l 52P73e86c90h

21. 2. 2013 10:46

Řekl bych, že článek četli, ale nesouhlasí ;)

Také nesouhlasím - omezit zveřejnění jen na určité lidi zní logicky a rozumně, kompromisně. Ale jak to určíte? Umíte si představit, jak se budou všichni ti postižení dohadovat, jestli do toho patří nebo nepatří? Jak budou obýhat média, že je jim křivděno a že zrovna oni jsou nad linkou? Ne, musí se to udělat plošně, jinak to nejde.

1 0
možnosti
BB

>státní zaměstnanci, jakkoliv k výsledkům jejich práce můžeme být kritičtí, mají naprosto stejné právo na soukromí, jako kdokoliv jiný.

Nemaji, pokud je predem stanoveny podminky, omezujici toto pravo. Stejne, jak nemaji stejnou svobodu projevu, pokud soucasti jejich pracovnich podminek je pristup k informaci, ktera obsahuje statni tajemstvi.

0 0
možnosti
MN

Je pravda, že informace o tom jaký má kdo plat je zbytečná, pokud nejsem kompetentní posoudit kolik práce za to člověk vykonal... Myslím, že většina z nás to není schopna posoudit. Ať přemýšlím jak přemýšlím, k ničemu mi to neposlouží vědět kolik kdo bere... Zodpovědnost za tyto věci přenechám kompetentním lidem a nezbývá mi, než jim důvěřovat.:-/

0 2
možnosti
JV

Při standardních tabulkových platech je to asi opravdu docela jedno a vypovídací hodnotu má počet zaměstnanců, suma mezd a výstup vs. výše daní. Při odměnách je to už ale infomace podstatná, zvláště v případě, kdy je nejbližším spolupracovníkům ministrů, náměstkům a sekretářkám vyplácen bonus násobně převyšující jejich tabulkovou mzdu. Tam už se jedná o jednotky lidí a má u nich smysl požadovat i informaci, za co takto vysoké odměny dostali.

2 0
možnosti
MH

V článku je jeden z možných pohledů na daný problém. Mně spíš vadí ta selektivnost. Ať se zveřejní platy všech, které živí státní rozpočet a bude klid. Chvíli kolem toho bude spousta keců a protože jsme v čechách, spousta závisti. Ale jsem zcela přesvědčen, že za rok už toto zveřejňení nikomu nepřijde divné a každý státní zaměstnanec s ním bude počítat.

2 0
možnosti
JK

S článkem naprosto souhlasím. Celé to zveřejňování platů je jenom taková estráda jak se zalíbit křiklounům, přičemž ti největší křiklouni často žádné daně neodvádí a nebo odvádí jen velmi málo. Já bych spíše volal po tom, aby těch úředníků bylo co nejméně a tak se z našich daní ušetří nejvíce. Když budeme mít úředníků jen tolik kolik je nezbytně nutné tak jsem i pro zvýšení jejich platů, aby pracovat jako státní zaměstnanec byla prestiž a byli tam spíše schopní lidé než to co je tam dnes. Volání po jmenovitém zveřejňování konkrétních částek na výplatní pásce plyne z levičácké závisti a touze někomu něco přikázat. Nicméně žijeme v době, kdy i lidé hlásící se k pravici mají spíše levicové názory takže já se nedivím už vůbec ničemu.

3 1
možnosti
JV

O závist by se mohlo jednat v případě, že by úředníka vyplácela třetí osoba. Pokud je ale úřednictvo placeno z mých peněz, je argument závisti zcela nesmyslný.

Dále - jak jinak dokážete určit, kolik úředníků je nezbytně nutné mít, když nechcete znát konkrétní částky? Nebo chcete znát jednolivé sumy, ale anonymně?

1 0
možnosti
Foto

Celá diskuse kolem výše platů politiků a úředníků je pochybená. Skutečné příjmy těchto skupiny lidí spíše určuje korupční podíl na jimi spravovaných veřejných penězích, než nějaký hloupý plat. Chceme-li ušetřit peníze, nekoukejme na platy a na objem peněz, které přes ruce těchto lidí protékají.

3 0
možnosti
Foto

oprava: "...této skupiny lidí...", "... na platy, ale na objem ...".

1 0
možnosti
KV

Co je na vysi platu intimniho, smim-li se ptat ? :-P

0 0
možnosti
Foto

Jsme závistivý národ. Taky nikomu neříkám, jakou mám mzdu. Neříkáme si to ani mezi kamarády a už vůbec ne mezi kolegy v práci.

4 1
možnosti
Foto

Nepotřebuju vědět přesný plat státního zaměstnance, stačí mi vidět tabulku s tarifem a funkcí. Např. starosta obce 5-10000 obyvatel má tarif S2 a to je 22000 až 25000/měsíc, tajemník úřadu ... tarif T3 = 18-20000Kč. Takže seznam míst a k tomu tarif = stačí (pokud se tarify budou dodržovat ...) :-)

5 2
možnosti
ZK

Z53d39e29n56a 33K94o47č67í

17. 2. 2013 14:44

Jste na dost velkém omylu. Ve vrcholových funkcích je rozhodující osobní ohodnocení, příplatky, odměny ........ tam se dá bez problémů mzda za rok zdvojnásobit a na ostatních požitcích si může takový pracovník přijít na miliony Kč bokem.  ;-)!!

4 3
možnosti
ZK

Z72d85e89n98a 31K15o82č20í

17. 2. 2013 13:25

Všichni státní zaměstnanci a zákonodárci ....... by měli povinně zveřejňovat své platy ( a možná i ostatní majetek ) ve veřejně přístupné databázi. Je jedno jestli budete jásat vy, nebo tito zaměstnanci, ale pokud jednou někdo do státních služeb vstoupí a žije z mých daní, musí s touto nelibou nutností počítat. !!!!

6 3
možnosti
JV

Dle profilu autora je zřejmé, proč netleská a nejásá. Obává se totiž, že v budoucnu by mohlla být zveřejňována i výše jeho platu.;-D

5 4
možnosti
MS

V Norsku jsou na internetu veřejně přístupná daňová přiznání fyzických osob a zdá se, že jim to je vcelku jedno. :-)

5 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS