Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ON

ondra.novacisko.cz

27. 10. 2010 18:34
Lidi proboha myslete!

Článek se netýká smluvní ochrany mezi vícero subjekty, netýká se licencí ani smluvních podmínek. Týká se pouze automatické státní ochrany autorství. 

 

Třeba při řešení nelegálního šíření audiovisuálních děl po internetu má tohle řešení mnohem přímější cestu. Na začátku je vždycky někdo, kdo poruší nějaké ty licenční podmínky. Ten nese zodpovědnost za škody, které způsobí škodu autorům tím, že se dílo "nelegálně" rozšíří mezi ostatní uživatele.

0 0
možnosti
I

IIRoman35

27. 10. 2010 18:38
Re: Lidi proboha myslete!

Žádná automatická státní ochrana autorství neexistuje. Každý autor smí dát volně k dispozici co se mu zlíbí.

0 0
možnosti
I

IIRoman35

27. 10. 2010 18:18
Koukám jak se Svobodní poslední

dobou vybarvujou:-)

0 0
možnosti
MT

kosobecny

27. 10. 2010 18:18
Asi

bych nic zatím nerušil, ale různé tyhle ochrany bych zkrátil, čekat na dílo třeba 80let po autorovy smrti je asi trochu moc :/

0 0
možnosti
I

IIRoman35

27. 10. 2010 18:26
Re: Asi

Klid, Babičku už vydávat můžeš:-)

0 0
možnosti
D

Denisaa

27. 10. 2010 18:05
hmm

ty jsi asi nikdy nic nevymyslel,ze?

0 0
možnosti
TS

Norimberk

27. 10. 2010 18:02
Skvělý článek

děkuji

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

27. 10. 2010 17:57
Karma

První část zavání konspirační teoríí. Že by firmy samotné vyvíjeli cracky na své aplikace mi připada trochu podivné. ... Sám jsem pracoval ve firmě, která rozhodně s crackery bojovala, než aby tomu napomáhala a pak uživatele žalovala. Nutno podotknout, že boj byl celkem úspěšný  (google: fade protection)

Na druhou stranu bych s většinou souhlasil. Kolikrát je mi líto vyrobeného čínského zboží padělaného značkového nebo "skoro značkového", který bylo vyrobeno aby bylo spáleno, protože jej nelze použít ani pro obecně prospěšnou činnost. To je bohužel důsledek ochrany práv. A souhlasím, že "nepodporovat" takovou formu ochrany by bylo dobrou motivací pro nositele myšlenek zapracovat i na ochraně těchto myšlenek.

To nejde proti smluvní ochraně, pokud se dva subjekty dohodnou, že budou držet v tajnosti určitá nehmotná díla a někdo tuto smlouvu poruší. Pak musí nést následky vyplývající z dané smlouvy. Licenční podmínky tedy nezanikají.

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

27. 10. 2010 17:54
aha

takze az vas nekdo pristihne, ze jste opsal diplomovou praci, tak vy se budete hajit, ze za to nemuzete, ze autor puvodni prace sve myslenky "zhmotnil" do podoby psaneho textu? vy jste, pane, blazen. bezte vysvetlit treba firme Blata, ze Cinani shodou okolnosti vymysleli a skonstruovali naprosto identicky minibike a ted ho prodavaji za vyrazne nizsi cenu pod stejnym oznacenim, tedy Blata.... bezte teto firme vysvetlit, ze ji tim nevznikla zadna skoda.... ach jo... a presne tito lide maji na svedomi to, ze je pravice zprofanovana a pusobi dojmem arogantni skupiny hochstapleru...coz je pochopitelne skoda

0 0
možnosti
I

IIRoman35

27. 10. 2010 17:40
Místopředseda Svobodných?

No nazdar. Tady někdo koukal na Cimrmana. Teď tady byl. Nějakej Graham Bell. To co si napsal je pořádný nesmysl. Třeba objevit dneska nový lék je záležitost na několik let, spíš desetiletí. Na jednom projektu pracují vědci z mnoha ústavů a univerzit současně. Nejdražší jsou na tom omyly. Tisíckrát se to nepovede. Tu srandu musí někdo zaplatit. A finální lék může mít velmi primitivní složení a výroba nepřekročí pár korun. Šlo jen o to ho vymyslet. Pro většinu farmaceutických firem není problém provést analýzu preparátu a za pár dní rozjet výrobu. Za paár šupů. Neni to nefér? Opravdu se pak najde někdo kdo bude ochotný investovat do vývoje?

0 0
možnosti

Gaspard

27. 10. 2010 17:28
Ooooops!

Takže podle vás by neexistence patentové ochrany jenom zlepšila stav na poli vývoje? Jak to ve skutečnosti potom dopadá je klasicky vidět na GPL licencích pod, které nutí autory vydávat svá díla včetně zdrojových kódů a to i když použili kód pod GPL licencí kdekoliv ve svém programu. Situace je potom následující:

NIKDO nechce investovat do vývoje a každý jenom čeká, až to někdo naprogramuje (většinou nadšenci nebo studenti), pak to zkoukne, učeše a přihodí k nějaké hotové kompilaci. Výsledek? Vývoj pod GPL licencemi (zvláště pod Linuxem) daleko zaostává za vývojem pro "pantentově kryté" prostředí Windows, Apple a mainframe OS, distribuce už nikdo dál nepodporuje, nerozvíjí apod. Je to vpdstatě takový komunizmus s linuxovou tváří - všechno patří všem. A to jsem od místopředsedy Svobodných teda fakt nečekal!

0 0
možnosti
CZTC

co ze to chces

27. 10. 2010 17:27
Výborná úvaha.

Nedávno jsem nad tím sám přemýšlel a dodal bych jen jedno:

Je absurdní, že si někdo pod záminkou "nákladů na vývoj" patentuje něco, co se dá okopírovat za pět minut.(nebo pár dní - typicky třeba způsob odemykání iPhonu tažením po displeji) Pokud do toho vložil víc snahy, už okopírování hotového výrobku trvá několik měsíců a roky - a to je právě doba, kdy si může nastavit ceny jaké chce a vydělat na tom. Tohle mi přijde jako naprosto adekvátní a přirozené řešení patentů bez nutnosti intervencí ze strany státu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4694x
Marketing a finance, v minulosti taky politika, ekonomie a programování.

Seznam rubrik